Donald Trump, gisteren bij de rechtbank voor een andere zaak
NOS NieuwsAangepast

Trump veroordeeld voor fraude, krijgt ruim 354 miljoen dollar boete

Donald Trump is veroordeeld tot een boete van ruim 354 miljoen dollar voor het misleiden van banken en andere financiële instellingen. Door stelselmatig een te hoog vermogen op te voeren, kon Trump leningen en verzekeringen onder gunstige voorwaarden krijgen, bedoeld voor de bouw van onder meer wolkenkrabbers en golfbanen. Dat scheelde hem zo'n 168 miljoen aan rentebetalingen.

Openbaar aanklager Letitia James beschuldigde Trump er vorig jaar namens de staat New York van zijn vermogen met zo'n 3,6 miljard dollar te hebben overschat, en de rechter gaat daar dus in mee. Hij veroordeelde Trump tot de boete, en besloot daarnaast dat de oud-president de komende drie jaar geen zakelijke ondernemingen meer mag bezitten in de staat. Het gaat om een civiele zaak, dus een gevangenisstraf is voor de oud-president niet aan de orde.

In een reactie noemde Trump de rechter in de zaak corrupt. Hij spreekt van een inmenging van de verkiezingen. De oud-president ontkent dat hij iemand heeft misleid en zegt dat alles volgens de regels verliep.

Ook Erik en Donald Junior

Ook Trumps volwassen zonen Eric en Donald Junior mogen geen functie meer vervullen in Trumps ondernemingen. Dat wordt een probleem voor Eric, die op dit moment leiding geeft aan de Trump Organization.

Al voor de uitspraak had Trump aangekondigd dat hij in beroep zou gaan. De oud-president zei vorige maand in de rechtszaal al dat de zaak "fraude tegen mij" was, aangezien de verzekeraars en banken volgens hem altijd tevreden waren geweest met zijn financiële verklaringen.

De boete die nu is opgelegd, kan Trump vrijwel al zijn beschikbare geld kosten, als die in hoger beroep standhoudt. Trump is ook nog verdachte in vier strafzaken, die allemaal nu spelen. Ze gaan over het proberen te manipuleren van de verkiezingsuitslag in 2020, illegaal bezit van geheime overheidsdocumenten en de betaling van zwijggeld aan een maîtresse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl