NOS Wielrennen

Twee etappes op één dag in Tour de France Femmes, vier ritten starten in Nederland

De derde editie van de Tour de France Femmes kent een bijzondere primeur: twee etappes op één dag. Daarbij zullen vier etappes in Nederland worden verreden.

Op dag twee staat eerst een etappe van 67 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam op het programma, dat is echt een rit voor de sprinters. Wel zal de wind een enorme rol kunnen spelen, want de rensters rijden op een grotendeels open terrein.

Daarna volgt op dezelfde dag nog een individuele tijdrit van 6,4 kilometer, waar het Rotterdamse stadhuis en de Erasmusbrug onderdeel zijn van het decor.

Tour de France Femmes

"Fijn dat de Tourorganisatie dit accepteert", vindt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb vertelt dat het doel van twee etappes op één dag is "dat iedereen kan meegenieten".

Een dag eerder, op 12 augustus, is het Grand Départ in Rotterdam. De eerste etappe finisht na zo'n 130 kilometer in Den Haag. "Als je breed denkt hebben we drie dagen een feest in Nederland voor het dameswielrennen", aldus Aboutaleb.

Burgemeester Aboutaleb trots op Nederlandse start Tour de France Femmes: 'Drie dagen feest'

Twee mini-klassiekers

Op de derde dag zullen de wielrensters Nederland verlaten, maar niet voordat zij zich gaan wagen aan de Cauberg. Met verder ook de start in Valkenburg en de beklimming van de Redoute uit de klassieker Luik-Bastenaken-Luik kunnen we wel spreken van een mini-klassieker.

De finish zal zijn op een plek in Luik waaraan Demi Vollering goede herinneringen bewaart. Zij won daar dit jaar april Luik-Bastenaken-Luik, door de Italiaanse Elisa Longo Borghini te verslaan in een sprint.

"Ik heb goede herinneringen aan Limburg en omgeving", kijkt Vollering terug op haar zeer succesvolle jaar 2023.

Achtertuin

De Tourwinnares van dit jaar is dolenthousiast over het parcours van volgend jaar. De eerste dagen zijn in haar achtertuin. "Als ik in Nederland ben, verblijf ik bij mijn ouders in Berkel en Rodenrijs. Ik was ook heel benieuwd naar het parcours. Ik train daar heel veel, ken de wegen heel goed. Het is een beetje een Vollering-Tour", glimlachte ze in Parijs.

Vier etappes op Nederlandse bodem en finish op de Alpe d'Huez in Tour de France Femmes

Vanaf Luik wordt het steeds lastiger voor de rensters. Etappe vijf is nog een overgangsetappe, waarin vluchters een goede kans maken op dagwinst. Op ongeveer 15 kilometer van de finish ligt de Col de Montois-la-Montagne, een klim van gemiddeld 6 procent die beslissend kan zijn.

In de zesde rit staan liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen op het programma. De Col de la Roche du Prêtre, vlak voor het einde van de etappe, heeft een stijgingspercentage van 9 procent in de laatste 500 meter.

Maar dan is het echte werk nog niet eens gedaan voor de vrouwen. De zevende etappe is de langste van allemaal. De echte klimmers zullen hier wel heel vrolijk van worden, want er staan wederom vijf beklimmingen op het programma. De etappe telt 3.100 hoogtemeters.

Vollering pokert en klopt Longo Borghini in de sprint van Luik-Bastenaken-Luik

Maar het absolute hoogtepunt bevindt zich uiteraard in de laatste etappe. Nadat de Tour in 2022 al finishte op La Planche des Belles Filles en in 2023 eindigde op de Tourmalet, is nu de legendarische Alpe d'Huez het slotstuk.

Speciale berg

"Dat was de eerste klim waar ik als klein meisje van hoorde", zegt Vollering. Ze kijkt ernaar uit om de berg, waar veel Nederlandse mannen succes hadden in de Tour, te beklimmen. "Ik ben er nog nooit geweest. Dat wordt heel speciaal."

Voordat de vrouwen daar aankomen zijn de Col de Tamié en de Col du Glandon al beklommen. Die laatste behelst bijna 20 kilometer klimmen aan 7 procent.

Een ware uitputtingsslag in de laatste dagen dus, waarin Demi Vollering zal hopen dat ze haar Tourwinst kan prolongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl